Salon keramike Alvos - Sve za kupatilo
Saveti za sređivanje i renoviranje kuhinje

Saveti za sređivanje i renoviranje kuhinje

Kuhinja je prostorija bez koje ne može funkcionisati kuća ni stan, a sve češće je imaju i poslovni prostori, bar radi pripreme kafe. Ne samo da olakšava spremanje hrane, već je i bitan kreativni kutak u kome se nižu inspirativni recepti. 

Sređivanje kuhinje često se prepušta dizajnerima enterijera, ali moguće je i samostalno urediti prostor po vašoj želji. Neke od izbora koji se prave prilikom renoviranja kuhinje dajemo u nastavku teksta. 

Pločice za kuhinju – funkcionalnost i dekoracija

Pločice za kuhinju su obično prva pomisao kada se razmišlja o oblaganju zidova, ali i podova. Pored njih, danas su popularne tepete i ukrasni kamen. Keramičke pločice se najčešće nalaze u kuhinji, ali danas su tu i mermerne i granitne. One imaju veće dimenzije i lepe se jedna uz drugu, bez fug mase. Za razliku od mermera i granita, keramika se postavlja uz fug masu u željenoj nijansi. Za kuhinju se biraju najrazličitiji dezeni koji se uklapaju sa elementima. Pločice za kuhinju mogu biti velike ili male do mozaik varijante. Često se stavljaju bordure ukoliko je odabrana varijanta jednobojna. Izaberite najbolju – A klasu pločica, koja ima odličnu debljinu, sastav i trajanost.  Kada pločice za kuhinju ne krase zidove i podove, tu su tapete. Za kuhinju se predlažu deblje tapete, samolepljive i otporne na vlagu – vodu, ulje i druge supstance karakteristične za ovu prostoriju. Tapete mogu biti stavljene na ceo zid, ili deo.  Još jedan način oblaganja zidova u kuhinji jeste dekorativni kamen. Kao način ukrašavanja dodatno je i funkcionalan. Može biti postavljen na zid, šank ili neki drugi deo kako bi se još bolje uklopio uz kuhinjski prostor. Ukrasni kamen je vrlo moderan, popularan ali i nešto skuplji ukoliko se radi o prirodnom. 

Sudopera i slavine za sudoperu – neprekidan dotok vode

Voda je nešto bez čega je kuhinja nezamisliva, a uz nju i sudopera. Moderne kuhinje karakteriše odabir sudopere i slavine od granita – u beloj, crnoj, bež ili sivoj boji. Klasične metalne, tačnije inoks varijante su prilično prevaziđene, ali i dalje vrlo praktične i jednostavne za održavanje. Takođe, postoje varijante tako da sudopera stoji na kuhinjskoj ploči, ili da bude ispod nivoa ploče, više unutar elemenata. Oblici koji su i dalje popularni su četvrtast, pravougaoni ili okrugli, prema ostatku enterijera. Sudopera može da ima jedno ili dva korita, što zavisi od prostora namenjenog za njeno postavljanje. Da li će sudopera biti većih ili manjih dimenzija, okruglog ili drugog oblika zavisi u velikoj meri od raspoloživog prostora za njeno stavljanje, kao i mesta – do zida, na sredini radne ploče, do uređaja i slično. Slavine za sudoperu elementi su koji omogućavaju nesmetan protok vode. Može da bude ravna, obla ili u vidu federa koji se univerzalno pomera, sa jednom ili dve ručke. Jednoručne slavine za sudoperu su modernije od dvoručnih. Ujedno, popularnije je stavljanje u sudoperu, pre nego u zid, pa su obično stojeće. Slavine za sudoperu treba da ima mogućnost dotoka hladne i tople vode. Današnji modeli imaju mogućnost poptunog okretanja i fleksibilnosti.  Kuhinja je prostor koji se neprestano može ulepšavati i inovirati. Naveli smo samo neke od mogućnosti za renoviranje, a dostupno je još mnogo različitih izbora – od kuhinjskih elemenata, rasvete, biljaka, uređaja i dekoracije. Važno je da sve bude skladno i inovativno uklopljeno, a da kuhinja bude mesto u kome ćete se lako i brzo snalaziti. 

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing