Salon keramike Alvos - Sve za kupatilo
Renoviranje kupatila u 4 koraka

Renoviranje kupatila u 4 koraka

Renoviranje doma danas podrazumeva različite adaptacije prostora: podova, zidova, promenu nameštaja, stolarije, ali i inoviranje kupatila. Sve za kupatilo danas možemo pronaći širom tržišta naše zemlje – pločice za kupatilo, instalacije, dekorativne artikle i kupatilski nameštaj, i to po odličnom odnosu cene i kvaliteta.

Postoji dosta detalja u renoviranju kupatila koji zahtevaju pažnju, posvećenost, vreme i ulaganje novčanih sredstava. Ključni korak je napraviti adekvatan crtež, skicu ili proračun dimenzija, raspored za kupatilski nameštaj i odrediti željeni kvalitet. Ova procedura može se realizovati u nekoliko krucijalnih koraka, od pripreme do realizacije i ostvarenja zamisli.

Prvi korak renoviranja kupatila: zamislite, istražite i nacrtajte

Prvi i osnovni korak ka uspešnom renoviranju kupatila jeste da imate ideju. Zamislite šta je to što želite: svetlije ili tamnije boje, efikasna upotreba prostora uz kupatilski nameštaj, ili dosta slobodnog mesta. Razmislite da li vam bolje odgovara kada ili tuš kabina. Takođe, da li želite da dominira prostorom veliko ogledalo, ili da više mesta ostane za police, mašinu za veš ili druge uređaje. Ukoliko smatrate da niste dovoljno kreativni u ovom pogledu, ili prosto nemate vremena da se bavite smišljanjem ideja, prepustite da reč daju stručnjaci za fenomenalno uređenje i korišćenje prostora. Možete dobiti kompletne skice, crteže u programima na računaru, sa svim proračunima materijala, rasporedom nameštaja i funkcijama kupatilskih elemenata. Dobra priprema je pola urađenog posla. Zatim je potrebno da kupite sve za kupatilo. Potom, sledi raspremanje, skidanje starih delova nameštaja, kao i skidanje pločica, kako zidnih, tako i podnih. To možete samostalno sprovesti, ili uz pomoć majstora. Onda je vaše staro kupatilo deo prošlosti, i vreme je za korak uvođenja inovativnih stvari, deo po deo, tačnije, korak po korak.

Drugi korak renoviranja kupatila: priprema instalacija, zidova i podova

Nakon što odlučite da krenete u renoviranje kupatila i pripremite sve za uvođenje promena, sledeći korak su „grubi radovi“ – priprema zidova i podova, kao i postavljanje vodovodnih i električnih instalacija. Nakon rušenja starih elemenata, mogu se u zidovima, ili nakon ugradnje pločica postaviti vodovodne cevi. Povezuju se takođe i cevi za grejanje. Danas se uglavnom postavljaju plastične cevi, zatim ventili, sifoni i držači. Obavezno je i izvođenje kablova za električnu energiju, odnosno osvetljenje i bezbedne utičnice. Za sva kupatila koja su starija od jedne decenije, preporučuje se proveravanje stanja cevi i u najvećoj meri zamena novim instalacijama. Nakon toga sledi gletovanje, odnosno ravnanje zidova. Vrši se pomoću takozvane glet mase, nakon čega se može vršiti adaptacija zidova i podova. Kada se zidovi izravnaju, možete preći na postavljanje pločica, kako zidnih tako i podnih. Izaberite pločice za kupatilo koje će odražavati vašu ličnost.

U Alvos-u je dostupna široka paleta boja, dezena, dimenzija i dizajnova domaćih i inostranih proizvođača.

Popularne su, ali ujedno i dosta skupe, španska i italijanska keramika, prvoklasnih karakteristika. Danas možete izabrati podne pločice većih dimenzija, dok kada se radi o zidnim, slobodno pustite mašti na volju. Jednako su inovativne, popularne i dostupne zidne pločice za kupatilo „mozaik“ stila malih dimenzija, pravougaone i keramičke ploče, ogromnih dimenzija. Kada se postave pločice za kupatilo pomoću lepka za pločice, između njih se postavljaju fugne, u boji koja će odgovarati njima, a ujedno i neće biti podobne za brzo prljanje i menjanje tokom vremena. Na vama je da date prednost jednom stilu, uz koji ćete uklopiti podne pločice, ali i kupatilski nameštaj. Ovaj korak je važan, jer pravilno postavljene instalacije i adaptirani zidovi i podovi, osnov su daljeg uređenja kupatila.

Treći korak renoviranja kupatila: izbor i montaža sanitarija

Nakon što su spremne pločice za kupatilo, sledi izbor sanitarija. Misli se na postavljanje kade ili tuš kabine, lavaboa i wc šolje sa vodokotlićem. Kada birate sanitarije, najvažniju ulogu ima raspoloživ prostor. Ako je kupatilo velikih dimenzija, često se postavljaju velike kade ili džakuzi. Mnoge porodice u jednom kupatilu imaju tuš kabinu i veću kadu – prvo zbog mobućnosti za brzo i jednostavno tuširanje, a drugo za relaksaciju, odmor i uživanje. 

Kade su se nekada oblagale pločicama, a danas postoje brojni dezeni i dizajnovi, koji pružaju mogućnost da se postave samostalno i ulepšaju kupatilo na jedinstven način. Tuš kabine mogu biti klasične – napravljene od keramičkih pločica i blokova, uz zavesu. Mogu biti i moderne, savremene, sa dvostrukom ulogom: hidromasažne, sa matiranim ili običnim staklom i dubljim donjim delom, na osnovu čega daju i gotovo prostor kao što je kada, u jednom predmetu. Obavezni elementi nabavke bez kojih kade, tuš kabine i umivaonici ne mogu da funkcionišu jesu baterije za vodu. Danas se bira između klasičnih, inoks varijanti, keramičkih ili granitnih baterija. Kada je to kompletirano, sledi izbor umivaonika i wc šolje. Umivaonik se danas postavlja češće u kompletu sa kupatilskim nameštajem, nego pojedinačno. Mada, u kupatilima u kojima je važno dobro iskoristiti mali prostor, često se postavljaju i manji lavaboi, bez ikakvih polica i dodataka ispod sifona. Birajte domaću, ili u skladu sa mogućnostima špansku ili italijansku keramiku. Važno je voditi računa i o rasporedu oko umivaonika: prostoru za držač peškira, sapuna i četkica za zube. Sve treba da bude blizu i na dohvat ruke. Izbor wc šolje povezan je sa izborom vodokotlića. Savremene sanitarije ovog tipa prati veća preferiranost povezane wc šolje sa vodokotlićem, pre nego odvojeno postavljanje. Izbor zavisi i od rasporeda odvoda i drugih instalacija u kupatilu, pa je važno sve isplanirati na vreme prema navedenim koracima.

Četvrti korak renoviranja kupatila: izbor i postavljanje kupatilskog nameštaja

I došli smo do poslednjeg, četvrtog koraka uspešnog renoviranja kupatila. To je izbor kupatilskog nameštaja, odnosno galanterije. Kada ste uredili zidove, podove i postavili sanitarije, došao je na red možda i najlakši deo, a to je da izaberete police, ormare, ogledala i slično. Najbolje je da svaki deo galanterije bude od materijala MDF, odnosno medijapana, koji ne propušta vodu, jednostavno se čisti i održava. Izbegavajte staklene delove i elemente, jer pored toga što su osetljivi, teži su za održavanje u kupatilu. Ogledalo može da bude većih ili manjih dimenzija i najčešće se postavlja iznad umivaonika, radi funkcionalnijeg i estetski lepšeg uređenja. 

 Uz ogledalo, postoje dizajnirani nameštaji koji imaju zatvorene ili otvorene police sa strane, ili odličnu rasvetu, koja može zameniti i plafonsko osvetljenje. Izbor polica i ormarića treba da bude prema raspoloživom prostoru, uz pažnju da iskoristite dobro visinu kupatila. Tako, postavite uži ormar, a visok gotovo do plafona i imaćete dobro iskorišćen prostor. Kupatilski nameštaj kao što su police i ormarići je važan zbog peškira, ali i odlaganja i razvrstavanja garderobe, posebno ukoliko se u kupatilu nalazi mašina za pranje ili sušenje veša. Boje kupatilskog nameštaja koje dominiraju danas na tržištu su bela, bež, braon i siva. Možete pronaći i galanteriju drugih dezena i boja, ali važno je da ih uskladite sa pločicama. Tu već možete prepustiti mašti na volju, ili konsultovati stručnjake. Renoviranje kupatila je veliki posao, posebno ukoliko menjate sve, i počinjete od instalacija, adaptacije zidova i podova. Predstavljena su 4 ključna koraka, bez kojih nema uspešnog kompletnog renoviranja ovog prostora u domu. Preporuka je da kada se odlučite na ovaj korak, angažujete bar nekoliko stručnjaka: za vodovodne i električne instalacije, pločice i sanitarije. Kupatilski nameštaj može biti vaš zadatak. Na taj način ćete imati uređeno kupatilo sa svih aspekata: kvalitetno, brzo i moderno.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing