Salon keramike Alvos - Sve za kupatilo
Pravo je vreme za fasadnu izolaciju i izolaciju krova – evo koje opcije su najbolje!

Pravo je vreme za fasadnu izolaciju i izolaciju krova – evo koje opcije su najbolje!

Predstojeće lepo vreme treba iskoristiti za fasadne radove, ali i izolaciju tavanskog i krovnog prostora. Zamena stolarije nije dovoljna da bi se ostvarile najveće energetske uštede.

Da li je stiropor jedini efikasan za oblaganje zidova? Kako uraditi najbolju izolaciju krova? Kakve se uštede očekuju? Koliko je skupa ovakva izolacija?  Ako želite odgovore nastavite sa čitanjem!

Fasadna izolacija – varijante koje su na raspolaganju

Danas je postalo gotovo uobičajeno da se pri postavljanju fasade, prvo uradi spoljašnja izolacija koja donosi smanjenje toplotnih gubitaka preko zidova i za 20 - 30%. Što se postavi deblji stiropor to je izolaciona sposobnost bolja, a koja će se debljina postaviti zavisi od stepena završenosti objekta. Ako je on već malterisan i ima staru fasadu tanji stiropor će biti dovoljan, ali ako je reč o objektu u izgradnji dobro je staviti što deblji stiropor jer će se samo tako smanjiti toplotni gubici. Gipsane ploče su jedan od neophodnih načina za izolaciju prostora koje služe za suvo oblaganje zidova se proizvode u različitim vrstama tako da se mogu oblagati i zidovi u kupatilima i kuhinjama, a da uprkos vlažnosti gipsane ploče ostanu postojane. Postoje i posebne vrste koje su otporne na mraz, temperaturne razlike, buđu, vlagu i takve se mogu postaviti i kao vrsta spoljne izolacije, ali se mora strogo voditi računa o praćenju specifikacije i preporučenom mestu ugradnje. Mogu se postavljati kao obloge za neravne zidove i plafone, ali i raditi pregradni zidovi, a sve to uz pomoć profila za gipsane ploče. Reč je o metalnim delovima koji drže paravane na mestu i koji zidovima daju čvrstoću i veliku nosivost. U profil za gipsane ploče je osnovni model, MW je idealan za zidove kada treba povećana zvučna izolacija, CD profi za gipsane ploče je idealan za spuštene plafone i zidne obloge, a UA profil služi za izradu dovratnika kod pregradnih zidova… Uz sve nabrojano za postavljanje gipsanih ploča neophodni su i drugi dodaci poput izolacionih traka, spojnica i tiplova  Ipak, i pored svih delova, postavljanje gipsanih ploča je najjeftiniji i najbrži način izolacije zidova.

Izolacija krova

Gipsane ploče služe i za oblaganje krovnih površina gde se uz pomoć njih pravi konstrukcija iza koje se stavlja staklena vuna kao termički izolator. Staklena vuna se proizvodi u različitim debljinama pa se može postaviti deblji ili tanji sloj izolacije, što će učiniti da tavanski prostor postane prijatno mesto bez toplotnih gubitaka. Majstori vole da rade sa ovakvim materijalom jer se staklena vuna lako uklapa, postavlja i dugovečna je. Kada se postavi i zatvori gipsanim panelima  potpuno bezbedna za boravak ljudi. Osim izolacije krova, moguće je uraditi i izolaciju tavanske ploče tako što se preko staklene vune stavi betonska košuljica i napravi habajući sloj. Tako se stvaraju najbolji izolacioni učinci. 30% se štedi ako se zameni stolarija za energetski efikasnu. Preko 30% se štedi ako su zidovi oblože sa izolacijom, a još 30% ako se krov izoluje pa da nema toplotne gubitke. To u novcu znači uštede od par hiljada mesečno na grejanje u zimskom periodu i stvaranje zdravijeg prostora bez potrebe za klimatizacijom u letnjem periodu.  To donosi uštede u budžetu, a na globalnom nivou smanjenje CO2 i zaštitu naše planete. Ukoliko niste sigurni gde možete da nabavite građu za izvođenje fasadnih radova uvek možete da posetite salon Alvos iz Beograda koji u svojoj ponudi ima sav prateći materijal koji je neophodan za izvođenje fasadnih radova. Više o pratećem materijalu možete pogledati ovde.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing