Salon keramike Alvos - Sve za kupatilo
Koju slavinu za kuhinju kupiti? Saveti za najbolji odabir

Koju slavinu za kuhinju kupiti? Saveti za najbolji odabir

Kuhinje moraju da imaju pristup čistoj tekućoj vodi, ali se samo sa najboljim izborom kuhinjske slavine se može dobiti i estetski i funkcionalan detalj u prostoru koji olakšava svakodnevno korišćenje.

Danas je kao nikada pre komplikovano doneti odluku koju slavinu za kuhinju kupiti jer se prave sa različitim funkcijama tako da olakšavaju upotrebu vode i prilagođavaju se poslovima u kuhinji. Sve izgledaju primamljivo i sve osobine je korisno posedovati.

Kompletna ponuda je velika, a svaki proizvođač ima više linija koje zadovoljavaju specifične zahteve pa je online prodavnica vodovodne opreme najbolji način da se prouče opcije i naruči najbolji model.

Najpopularniji tipovi slavina za kuhinju

Da bi znali koju slavinu za kuhinju kupiti, morate na prvom mestu znati koji su to tipovi koji se nude pa u okviru svake grupe tražiti konkretnije performanse i najbolji izbor slavine.

Na tržištu ćete pronaći jednoručne i dvoručne slavine, ali se u kuhinjama kao praktični modeli biraju najčešće jednoručne za lakšu kontrolu pritiska i temperature.

Različiti su modeli koji se postavljaju na male bojlere sa manjim pritiskom i oni koji su povezani na klasičan vodovod.

Vrlo su popularne i kuhinjske slavine sa crevom na izvlačenje jer je to praktično u svakodnevnoj upotrebi. Takođe, savremeni modeli mogu imati i najrazličitije senzore, kako za aktiviranje česme tako i za preciznije određivanje temperature.

Ovo su samo neki od najpopularnijih modela, a u okviru svake vrste se mogu pronaći obli, ugaoni, uži, klasični, mat, sjajni, sa osnovnim ili dodatnim performansama…što donosi novu generaciju ispiranja uz mogućnost velike uštede vode.

Funkcionalnost i dodatne karakteristike

Slavine u kuhinji na prvom mestu moraju da budu funkcionalne jer se koriste mnogo češće nego one u kupatilskom prostoru. Na desetine puta tokom dana voda zatreba, od pijaće vode, preko vode za pranje pa do vode koja se troši za kuvanje.

Nekada je važno da mlaz bude jak, nekada usmeren, a nekada što širi da bi pravilno opralo povrće, primera radi.

Slavine za kuhinju osiguravaju pomeranje ispusnog dela levo-desno tako da se lako pristupa sudoperi. Osim toga, najčešće se postavljaju srednje i visoke česme za sudopere jer tako lakše i sa velikim sudovima uzimaju vodu.

Od dodatnih karakteristika se mogu izdvojiti one česme sa ugrađenim filterima za poboljšan kvalitet vode, česme sa senzorima, ali i inovativni modeli za uštedu vode.

Veličina i stil slavine – kako izabrati najbolju?

I u ovom segmentu je jako teško odabrati samo jednu kuhinjsku slavinu jer je svaka malo umetničko delo koje služi i kao dekoracija u prostoru.

Slavine za kuhinju su uvek visoke, ali mogu imati visoko telo i visok izlivni deo pa se pravi kompromis prema potrebama kuhinje. Najčešće se model bira u odnosu na dubinu sudopere, pa što je sudopera dublja, to slavina može biti niža.

Izlivni deo treba da dostigne polovinu sudopere, ali i da da se pomeranjem voda usmeri i na stranu što je naročito važno kod savremenih modela sudopera koje su četvrtaste i velike.

Tradicionalne slavine su sjajne, srebrne, od inoksa i one su i najpovoljnije. Ipak, sve se češće biraju i modernije varijante koje se uklapaju uz dizajn kuhinje i čine skladan detalj koji krasi prostor.

Savremene slavine su uske, neobičnog dizajna, ili potpuno pravolinijske ili oble, zanimljivih boja, kombinacija mat i sjajne sa zanimljivim detaljima.

U ponudi je uvek i nekoliko tipova rustik slavina, ali i velikih modela industrijskih česmi koje su zanimljiva opcija u prostranim kuhinjama koje imaju velike higijenske potrebe.

Kako izgleda ugradnja i održavanje slavine za kuhinju?

Ugradnja česmi nije komplikovana, ali je važno da je rade stručne osobe koje će pravilno povezati cevi i učvrstiti ih na postavljenu slavinu.

Prvi korak je da se isključi dovod vode i da se skine stara slavina. Potom se u planiran otvor postavlja novi model, pričvršćuje, a zatim na nju povezuju hladna i topla voda. 

Nakon provere se ponovo pušta dovod vode i pažljivo prati da li postoji curenje. Ono se mora sanirati i cela mreža mora funkcionisati pod punim pritiskom, bez ikakvih problema.

Što se tiče održavanja slavina, one se čiste samo dozvoljenim sredstvima za održavanje higijene, bez abrazivnih sredstava ili kiseline. Povremeno treba proveriti sito, spojeve i gumice, a otečene delove zameniti jer propadaju usled kamenca u vodi.

Na ovaj način će kuhinjska slavina funkcionisati bez problema i pružiti godine i godine kvalitetnog rada.

Puno je karakteristika i osobina koje treba proučiti pre kupovine. Važno je da se u obzir uzmu i stilski zahtevi, dizajn i funkcionalnost pa da se onda u obzir uzme i cena. 

Nekada će se birati osnovni modeli koji su jeftiniji, nekada skuplje varijante jer pružaju mnogo više mogućnosti. Pažljivom selekcijom će se dati najbolji odgovor na dilemu koju slavinu za kuhinju kupiti?

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing