Salon keramike Alvos - Sve za kupatilo
Kako se lepe zidne pločice

Kako se lepe zidne pločice

Zidne pločice su sastavni deo izolacije zidova kako u nekim prostorijama tako i u spoljašnjem prostoru jer svuda osiguravaju zaštitu od prodora vode, pare i prljavštine. Na ovaj način zidovi ne propadaju iako se stalno kvase.

Da bi pločice bile odlična obloga, moraju da budu kvalitetne, ali i da se postave na adekvatan način jer su onda čvrst dodatak koji će decenijama trajati.


Koji su najbolji alati i materijali za lepljenje zidnih pločica?

Pre započinjanja konkretnih radova, važno je obezbediti materijal i alat koji će biti potreban za postavljanje zidnih pločica. Zato je prvo i najvažnije pitanje – koji su najbolji alati i materijali za postavljanje zidnih pločica?


Zidne pločice

Zidne pločice mogu da budu od raznih materijala, ali se najčešće biraju kao porcelanske i keramičke. Za dobru odluku je važno i da razmislite o dimenzijama, bojama i šarama i kako će to izgledati na zidovima koje oblažete.

Biraćete između i mat i sjajnih, sa bordurama ili bez njih, laserski sečene ili klasične, one koje se lakše održavaju ako je to potrebno, pa se za svako mesto može pronaći savršene zidne pločice.


Lepak i materijal za fugne

Lepak za zidne pločice se bira prema mestu ugradnje – da li je reč o spoljašnjoj ili unutrašnjoj površini, kolike su dimenzije zidnih pločica i kakva je podloga na koju se postavljaju.

Klasičan lepak se koristi za pločice do 30 cm i visoko je stabilan i pri sloju od 10 mm, dok specijalni lepkovi mogu da brže vezuju, lepe pločice koje su velikih dimenzija, služe za postavljanje na niskim temperaturama ili su pogodne za spoljašnje postavljanje.

I fug mase mogu biti standardne, specijalne i epoksilne za najveće izazove u postavljanju kao što su površine pod velikim opterećenjem ili za pločice koje se postavljaju u bazene.


Alat za postavljanje zidnih pločica

Da bi otkrili kako se lepe zidne pločice, potreban vam je i alat koji koriste keramičari i tako osiguravaju dobro fiksiranje i kreiranje pravilnog niza.

Trebaće sigurno gumeni čekić, olovke, lenjiri, alat za sečenje pločica, libela, krpe, alat za razmućivanje lepka i fug mase, alat za pravilno nanošenje lepka.

„Bez alata nema zanata“ što je činjenica i u ovom slučaju, pa je potrebno nabaviti sve i pre započinjanja posla jer onda sve mora biti pri ruci.


Kako pravilno pripremiti zid za postavljanje pločica?

Iako lepkovi mogu biti prilagodljivi, važno je pravilno pripremiti zid za postavljanje pločica da bi lepak bio adekvatna veza sa novim oblogama.

Na prvom mestu, zid mora biti čist, bez ikakvih tragova prethodnog lepka, tapeta i svih oštećenja, pa tek onda mogu da postanu podloga za nošenje pločica.

Postoji i opcija da se nove zidne pločice postave na stare zidne pločice, ali samo ako su čvrste i dobre nosivosti. Mnoge neravnine se mogu iznivelisati uz pomoć lepka, ali dobra priprema podloge je važna za sigurno lepljenje i fiksiranje na svakom zidu.


Kako se lepe zidne pločice? Pravilna tehnika postavljanja

Nakon pripreme zida, sledi priprema lepka prema uputstvima proizvođača, a onda sledi odgovor na pitanje – kako se lepe zidne pločice?

Različite tehnike se koriste, ali je važan plan i dosta pažnje da bi se centrirao prvi niz i tako stvorio osnov za ostale redove. Majstori preporučuju da se najlakše prvo postavi donji prvi red tako da se pažljivo centrira svaka pločica u odnosu na pod i vertikalno sam zid.

Libelom se proverava da li je zid u ravni, a distanceri se postavljaju između svake naredne pločice, što osigurava pravilan razmak među njima.

Lepak se najčešće nanosi na samu pločicu gletericom u naznačenoj debljini, kao što je proizvođač naveo, i to tako da se pokrije njena cela površina jer se samo tako osigurava dobro vezivanje za zid.

Čak i brzo vezujući lepkovi dozvoljavaju korigovanje određeno vreme, pa možete biti precizni i osigurati da svaka pločica bude dobro pozicionirana.

Osim pozicioniranja na zidu, mora se voditi računa oko uklapanja samih pločica ako prave neku šaru ili sliku, a pri tome se mora računati i na uvek potrebno korigovanje, opsecanje i sečenje pločica za popunjavanje čitavog zida.

Višak lepka se odmah briše sa pločice, a postavljen zid se suši oko 12 časova za najbolje rezultate fiksiranja i prelazak na sledeću fazu – postavljanje fugni. Vreme sušenja varira od veličine pločica i vrste lepka koji se koristi, pa treba ispoštovati pravila naznačena od proizvođača.


Kako se radi fugovanje pločica?

Fug masa ima za cilj da popuni razmak između samih pločica i sprečava prodor vode između pločica.

Prvi korak je da se uklone distanceri i pripremi masa za fugovanje, a onda gletericom nanese masa tako da popuni prostore između pločica. Već posle 10-ak minuta se skida višak, a zid čeka još neko vreme na sušenje fug mase.


Završni radovi i održavanje pločica na zidu

Sa postavljanjem fugni se završava ceo proces i ostaju samo finese za najlepši izgled. To je pravilan način i najbolji odgovor na pitanje kako se postavljaju zidne pločice?

Može se uraditi i zaptivanje fugni za dodatnu zaštitu od vode i time su svi radovi završeni.

Pločica po pločica, korak po korak, red po red… sve površine će biti oblepljene, a rezultat savršen i trajan.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing