Salon keramike Alvos - Sve za kupatilo
Kako se lepe keramičke pločice?

Kako se lepe keramičke pločice?

Postavljanje keramičkih pločica može delovati kao zahtevan zadatak, ali uz pravilne alate i tehnike može se uspešno obaviti kod kuće. Objasnićemo kako se lepe keramičke pločice korak po korak. Naučićete sve što vam je potrebno da biste postigli profesionalne rezultate.

Pre nego što počnete

Pre nego što započnete sa radom, važno je da pripremite sve što vam je potrebno. Priprema je ključ za uspešno postavljanje pločica. Pobrinite se da imate sve potrebne materijale i alate pri ruci.

Potrebni materijali

Od materijala potrebno vam je sledeće:

  • Keramičke pločice
  • Lepak za pločice
  • Fug masa
  • Mrežica za pločice
  • Sečivo za pločice
  • Zupčasta gleterica
  • Gumena gleterica
  • Vodena kanta
  • Sunđer
  • Metar i olovka

Korak 1: Priprema površine

Pre nego što počnete sa lepljenjem pločica, važno je da pripremite površinu. Površina mora biti čista, suva i ravna. Ako radite na betonskoj površini, proverite da li je ravna. Ako nije, izravnajte je pre početka rada. Drvene površine treba dodatno ojačati i obložiti odgovarajućom podlogom za pločice.

Korak 2: Izmerite i planirajte

Izmerite površinu na kojoj ćete postavljati pločice i napravite plan. Postavite pločice suve na pod kako biste videli kako će izgledati i napravite potrebne adaptacije. Ovo je važno kako biste izbegli nepotrebno sečenje pločica.

Korak 3: Nanesite lepak

Koristite zupčastu gletericu da nanesete lepak za pločice na površinu. Počnite od jednog ugla i radite u malim delovima. Nanesite dovoljno lepka da prekrijete površinu na kojoj ćete postaviti prvu pločicu. Zupčasta strana gleterice pomaže da lepak ravnomerno rasporedite.

Korak 4: Postavite pločice

Postavite prvu pločicu na lepak i lagano je pritisnite. Nastavite sa postavljanjem ostalih pločica koristeći plastične odstojnike kako biste održali ravnomeran razmak između pločica. Povremeno proveravajte ravnotežu pločica koristeći libelu.

Korak 5: Sečenje pločica

Ako je potrebno, sečite pločice koristeći sečivo za pločice. Obeležite mesto na pločici koje treba da se iseče, postavite je u sečivo i pažljivo presečite. Sečenje pločica je važno kako biste ih prilagodili uglovima i ivicama.

Korak 6: Fugovanje

Nakon što ste postavili sve pločice, ostavite ih da se lepak osuši najmanje 24 sata. Zatim pripremite fug masu prema uputstvu proizvođača. Koristite gumenu gletericu da nanesete fug masu preko pločica, pazeći da popunite sve praznine između pločica.

Korak 7: Čišćenje viška fug mase

Koristite vlažan sunđer da obrišete višak fug mase sa površine pločica. Budite pažljivi da ne uklonite fug masu iz fugni. Isperite sunđer često kako biste izbegli stvaranje maglice na pločicama.

Najčešća pitanja

Da li je lako postaviti keramičke pločice? 

Sa pravim alatima i pripremom, postavljanje keramičkih pločica može biti jednostavno. Važno je pratiti korake i biti pažljiv kako biste postigli dobre rezultate.

Kako zalepiti keramičke pločice na pod? 

Koristite lepak za pločice koji se nanosi zupčastom gletericom na pripremljenu površinu. Postavite pločice na lepak i lagano pritisnite kako bi se zalepile.

Da li keramičke pločice treba potapati pre postavljanja? 

Neki stručnjaci preporučuju potapanje pločica u vodu pre postavljanja kako bi se poboljšala njihova prionjivost, ali to zavisi od vrste pločica i lepka koji koristite.

Šta se dešava ako pločice nisu natopljene u vodu? 

Ako pločice nisu natopljene vodom, mogu brže apsorbovati vlagu iz lepka što može uticati na čvrstoću spoja. Međutim, mnoge moderne pločice ne zahtevaju natapanje.

Zašto se pločice natapaju u vodu pre upotrebe? 

Potapanje pločica u vodu pomaže da se izbegne brzo isušivanje lepka, čime se postiže bolji i dugotrajniji spoj između pločica i podloge.

Uz ove korake i savete, bićete spremni da sami postavite keramičke pločice i transformišete svoj prostor.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing