Salon keramike Alvos - Sve za kupatilo
Kako odabrati lepak za pločice

Kako odabrati lepak za pločice

Pločice su predstavnici jedne od najrasprostranjenijih vrsta podnih i zidnih obloga. Odlična mehanička svojstva praćena raznolikim materijalima, dimenzijama i dezenima omogućavaju upotpunjavanje svakog prostora.

Napredak tehnologije u proizvodnji je uklonio ograničenja u upotrebi pločica kako u enterijeru tako i u eksterijeru. Iako izbor savršenog dezena pločica nije ni malo lak korak u putu do željenog prostora, naredni korak se može učiniti malo težim. U pitanju je postavljanje pažljivo izabranih pločica, zašta je važno izabrati adekvatan lepak za pločice.

Prilikom gradnje je važno koristiti kvalitetne materijale jer se tako štedi i vreme i novac, što važi i prilikom izbora lepka. Danas se u ponudi na tržištu nalazi široka lepeza proizvoda namenjenih lepljenju pločica. Da bi se olakšao odabir, proizvođači pločica praktikuju da na ambalaži navedu ime odgovarajućeg lepka za pločice.

 

Izbor lepka prema vrsti pločica

 

Prlikom izbora lepka važno je obratiti pažnju na vrstu pločica, podloge i lokaciju. Kada je reč o podlozi, važno je odrediti da li je u pitanju nova ili stara, od kog je materijala i u kakvom je stanju. Kada je reč o lokaciji, potrebno je imati u vidu da li se radi o unutrašnjoj ili spoljašnjoj upotrebi, kao i da li se i koliko izlažu vlazi. Pored navedenog, izbor se treba prilagoditi i vrsti materijala od kojeg su napravljene pločice.

Na primer, Ceresit CM 11 Plus možete koristi za postavljanje keramičkih pločica na upijajućim, unutrašnjim i spoljašnjim površinama. Prednost ovog lepka se ogleda u otpornosti na smrzavanje, dugom veku trajanja, adekvatnosti za vlažne prostorije, za upijajuću keramiku. Pored navedenog, karakteriše ga i visoka čvrstoća, ekonomičnost, nezapaljivost i jednostavna ugradnja.


Za upijajuće keramičke pločice na upijajućim unutrašnjim površinama može se korisititi i Ceresit CM 9. Ovaj lepak je pogodan za neravne površine, za upijajuću keramiku uz pružanje visoke satbilnosti i ekonomičnosti.
Za neupijajuće podloge trebalo bi izabrati fleksibilni lepak Ceresit CM 16 ili CM 17.

 

Ceresit CM 16 je fleksibilni lepak za zidne i podne keramičke pločice i prirodni kamen. Koristi se za unutrašnje i spoljašnje neupijajuće pločice. Ovaj lepak je pravi izbor i kod sistema za podno grejanje. Dok je lepak Ceresit CM 15 namenjen lepljenju mermera, pri čemu ne menja boju materijala, vodootporan je i otporan na smrzavanje.

 

U slučaju da se upotrebljava u kupatilima, kuhinjama, sistemima sa podnim grejanjem, bazenima, balkonima i terasama, svim mestima gde se pločice izložu povećanoj vlažnosti i pomenama temperature, preporučeni izbor je KERAMOL Elastic. Savršen je izbor za neupijajuće pločice kada je površina zahtevna, kritična i deformabilna. Za prostorije sa kratkotrajnim uticajem povećane vlažnosti kao što su kuhinje, kupatila i toaleti, možete se odlučiti za KERAMOL Plus. Ovaj lepak je pogodan za ugradnju keramičkih, kamenih pločica i mozaika. Takođe, pogodan je i za spoljašnje radove, kada se ugrađuju upijajuće pločice na upijajućim površinama.

 

Prilikom ugadnje prirodnog upijajućeg kamena, terakota pločica kao i siporeks, odnosno gasbetonskih blokova trebalo bi izabrati KERAMOL Interior koji na bazi hidrauličnih veziva sadrži i posebno selektovane agregate i aditive.

U slučaju bilo kakve nedoumice prilikom izbora lepka ili njegove upotrebe, pored instrukcija proizvođača, ne oklevajte i da se konsultujete sa stručnim licem.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing