Salon keramike Alvos - Sve za kupatilo
Kako lepiti podne pločice? Praktični saveti za najbolji rezultat

Kako lepiti podne pločice? Praktični saveti za najbolji rezultat

Lepljenje pločica zahteva preciznost, strpljenje i malo veštine da bi se posao odradio pravilno. Keramičari jesu prave osobe za ove radove, ali se oni mogu izvesti i samostalno ako se ispoštuju svi koraci za lepljenje pločica.


Prvi korak: Procena radova i organizacija posla za lepljenje podnih pločica

Lepljenje podnih pločica mora da započne sa premeravanjem podne površine da bi se znalo:

  • Koliko je kvadrata podnih pločica potrebno
  • Koliko kg lepka treba za izvođenje radova

Kada utvrdite te podatke, sledi i planiranje radova i utvrđivanje najboljeg načina kako lepiti podne pločice.

Na kupatilskom podu ćete videti odvodne cevi, blagi nagib i puno krivina, pa u prvom koraku upoznajte tehniku sečenja pločica i uklapanje za najpreciznije postavljanje. Slično je i ako se oblaže terasa, balkon ili neka druga spoljna površina jer podovi zahtevaju dosta uklapanja za najbolje rezultate.

Popišite i sav neophodan alat i spremni ste za fazu broj dva.


Drugi korak: Nabavljanje podnih pločica, lepka, fug mase i alata


Izbor podnih pločica

Prilikom kupovine podnih pločica apsolutno je neophodno ispoštovati preporuke o nameni i mestu ugradnje jer su to podne površine koje moraju da ispune određene standarde.

Podne pločice su otpornije i zato postoji pravilo: Podne pločice mogu biti postavljane kao zidne, ali zidne pločice nikada ne smeju biti korišćene kao podne! Zbog toga se mora gledati grupa podnih obloga i tu tražiti najbolji izbor.

One su obavezno neklizajuće, često i velikih dimenzija, ali prave karakteristike se kriju u samom sastavu, pa su otporne na veliko opterećenje, udarce i druga oštećenja.

Postoji i vrsta koja je pogodna za spoljno oblaganje podova, što je još jedan način za sistematizaciju vrsta i biranje najbolje prema mestu ugradnje.


Izbor lepka i fug mase

Pre nego što se pristupi objašnjenju kako lepiti podne pločice, posao se ne može zamisliti bez odgovarajućeg lepka.

Kao i pločice, i on se bira prema mestu postavljanja, a postoji i onaj za spoljno oblaganje koji mora biti specijalno za tu namenu, otporan na mraz i visoke temperature, tako da ne dođe do gubitka njegovih vezivnih svojstava.

Fug masa se nanosi kao završni premaz koji štiti i dekoriše prostor između pločica i može biti bela ili u boji. Isplanirajte boju prema vrsti pločica, a jedino ako kupujete podne pločice sa laserskim sečenjem, fug masa vam neće trebati ili su to male potrebe jer se one milimetarski uklapaju.


Odabir alata za keramičarske radove

Alat jednog keramičara je raznovrstan i mora da obuhvati opremu za zaštitu radnika, gumeni čekić, gletericu, brusilicu, olovke, lenjire, mašinu za sečenje pločica, mešač za lepak, metar, sunđere, libelu…

Proverite šta je neophodno imati u svakom trenutku, a šta vam može zatrebati prema potrebi i obavezno kupite makar osnovno.


Treći korak: Priprema i plan postavljanja

Pre početka lepljenja, važno je podlogu očistiti od nečistoća i pripremiti je za vezivni materijal, tj. lepak. Takođe, pre nego što započnete lepljenje, morate znati na koji način se pločice postavljaju da bi se dobio odličan rezultat.

Posao se započinje iz jednog ugla, a lepljenje podnih pločica se može raditi pravolinijski ili u formi romba, pa morate doneti odluku i pratiti šablon sve dok ne oblepite čitavu površinu.

Proverite uglove da li su svi zidovi pravi i onda korigujte pločice prema tome jer ako prate liniju zida, svi redovi će biti ukrivo postavljeni i vizuelno istaći sitan detalj koji je trebalo sakriti.

Slaganje će zavisiti i od širine fugna, a krstaste klipse će vam pomoći da razmak između pločica bude pravilan.

Za najbolje centriranje najbolje je postaviti jedan red po širini i dužini, i onda nastavljati dalje sa popunjavanjem prostora.


Četvrti korak: Priprema lepka za pločice

Konsultujte se sa stručnim prodavcem u online prodavnici ili lično i dobro se raspitajte oko pravilne tehnike rastvaranja lepka. Smesa za lepak se sipa u kantu sa vodom i potom muti dok se ne dobije glatka smesa. Onda se ona ostavi da bi aditivi proradili i nanošenje lepka može da počne.


Peti korak: Najbolji saveti kako lepiti podne pločice

Sada se dolazi do odgovora na pitanje sa početka: kako lepiti podne pločice poput profesionalca? Dobra priprema i materijal čine pola posla obavljenim.

Lepak se nanosi na podnu površinu u debljini od 4 do 10 mm tako da obuhvati čitavu površinu i napravi dobro vezivanje. Postavlja se nazubljenom gletericom ravnomerno i u jednom pravcu.

Pločica se postavlja polako, libelom se proverava da li je ravna, a gumenim čekićem je moguće korigovati nivo na pojedinim delovima. Istovremeno se uklanja višak lepka, a pločica briše od tragova lepka kako ne bi stvarala problem nakon sušenja.

Korigovanje pozicije pločice je moguće neko vreme jer lepak to dozvoljava, ali je najbolje biti precizan i ne remetiti nivo lepka koji je nanesen.


Šesti korak: Postavljanje sokla

Nakon 24h lepi se deo pločica uz zid ako je to potrebno, tzv. sokle. Visine su 10 cm i štite deo zida od vode i prljavštine, a postavljaju se u hodnike i spoljne prostore, tj. svuda gde zidovi nisu zaštićeni oblogama.


Sedmi korak: Fugovanje podnih pločica

Pre fugovanja pod je potrebno očistiti od prljavštine, ukloniti krstiće za jednak razmak pločica i fugovanje može da počne.

Fug masa se priprema prema uputstvu, a masa se nanosi tako da popuni prostor između pločica i spreči prodor vode, čime štiti podnu površinu. Čim se masa nanese, višak treba obrisati jer se tragovi kasnije teže čiste.

Fugne se suše još 24h i lepljenje podnih pločica je završeno. Ipak, ne preporučuje se čišćenje hemijskim sredstvima barem 7 dana.


Kako pravilno pripremiti podlogu pre postavljanja podnih pločica?

Podloga mora biti čista, suva i bez masnoća. Stare tragove lepka treba ukloniti, izravnati neravnine, a pre postavljanja pločica proveriti nivo pada i da li je nagib dobar, pa tek onda pristupiti lepljenju.

Koji lepak treba koristiti za postavljanje pločica?

Izbor brenda zavisi od mnogo faktora, ali je važno proveriti način pravljenja smese, za koliko se lepak vezuje i da li je bilo negativnih iskustava. Savete možete potražiti u prodavnicama opreme za kupatilo ili online na sajtu.

Koliko vremena treba da se podne pločice osuše pre fugovanja?

Lepak za podne pločice se u potpunosti vezuje za najčešće 12 sati, ali je važno proveriti specifikacije i sačekati i 24h za najbolji rezultat.

Za koliko vremena se mogu postaviti pločice?

Iskustvo majstora im daje brzinu kako u pripremi za izvođenje, tako i u samom lepljenju podnih pločica, pa su zato i dosta brži. U zavisnosti od površine varira i vreme.

Za sve one koji su novi u tome, važi pravilo – bolje je biti pedantan i dobro zalepiti svaku pločicu nego insistirati na brzini i loše odraditi posao.

Jednom postavljene podne obloge će trajati više decenija i biti odličan izolator i savršena dekoracija. Važno je ispoštovati sve korake, od pripreme, nabavke adekvatnih podnih pločica i dodatnog materijala pa do preciznog lepljenja svake pločice. Rezultati će biti fenomenalni.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing