Salon keramike Alvos - Sve za kupatilo
Kako izabrati zidne pločice?

Kako izabrati zidne pločice?

Prilikom adaptacije i renoviranja stambenog prostora, ljudi se sve više odlučuju za postavljanje keramičkih pločica. Glavni razlozi se nalaze u njihovoj praktičnoj strani i lakom održavanju.  Traju duže i imaju tu estetsku stranu koja je svakako važna i koja se ne sme zanemariti.

Keramičke pločice su dobri toplotni izolatori, pa se često mogu naći u stanovima u kombinaciji sa podnim grejanjem. Najčešće se postavljaju u kupatilu, kuhinji i na balkonu. Pločice se danas prave u raznim oblicima i pored keramike, mogu se praviti i od kamena i mermera, ali keramičke ostaju popularne i najtraženija vrsta pločica. U zavisnosti od toga gde će biti postavljene pločice se dele na podne i zidne, pločice za spoljašnji prostor, pločice za bazen.

Zidne pločice - glatke i mekše

Zidne pločice su mekše i uvek duplo pečene. Pored toga poželjno je da budu glatke i klizave. Zato se i postavljaju na zidove. Ovaj tip pločica postavlja se isključivo na vertikalne površine. Pre postavljanja zidnih pločica zidovi moraju biti dobro izmalterisani i glatki kako bi se pločice postavile. Vrlo je važno da prvi red pločica bude lepo postavljen i zalepljen. A to zavisi i od kvaliteta lepka. Postoji nekoliko vrsta, a koji ćete upotrebiti zavisi od prostora gde će pločice biti postavljene. Za postavljanje spoljnih pločica, potrebna je posebna vrsta jakog lepka, kako bi pločice što duže istrajale.

Kada se odredi polažaj, lepak se nanosi na zid. Zid uvek treba da bude ravan, jer će to uticati na stabilnost pločica. Pločice se lepe od dole na gore i pritiskaju kružnim pokretima kako bi se lepak bolje uhvatio. Često je poslednja zidna pločica u uglu, pa je potrebno skratiti je po širini kao ne bi odudarala od cele koncepcije. Dodatni efekat možete ostvariti ukoliko uzmete zidne pločice zanimljivog dezena. Što naravno zavisi od ostatka enterijera, ali i prostorije gde će biti postavljene. To sve treba biti lepo uklopljeno, kako bi se ostvarila harmonija i ravnoteža.

Pravilan odabir zidnih pločica je veoma važan, jer on utice na celokupni vizuelni doživljaj određene prostorije, a i olakšava njeno održavanje.

Zidne pločice se najčešće postavlju u kupatilu, gde sam prostor čine vizuelno većim. Tu se i eksperimentiše sa dizajnom i oblicima. U poslednjih nekoliko godina masovno se postavljaju i u kuhinji, pri čemu se ovde najčešće biraju zidne pločice u beloj i bež boji.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing