Salon keramike Alvos - Sve za kupatilo
Izbor tapeta za sobe vašeg doma

Izbor tapeta za sobe vašeg doma

Doneli ste odluku da zidove ukrasite tapetama. U prodavnicama je ogroman broj vrsta i teško je razumeti kakve tapete su dobre za vaš prostor. Osim razlike u materijalima i dezenu, tapete se biraju i prema prostoru u kome će biti lepljene. Po čemu se razlikuju vrste za dnevnu, spavaću i dečiju sobu?

Kakve tapete tražiti za prostor dnevne sobe?

Tapete za dnevnu sobu se biraju i prema sastavu materijala od kog su napravljene ali i prema dizajnu koji će se najbolje uklopiti u prostor vašeg doma. Tekstilne tapete su odlične kao dodatni termički izolator, ali prikrivaju i neravnine na zidu. Ne zahtevaju gletovanje jer i lepak dobro prijanja i ne dolazi do problema sa postavkom. Sintetičke tapete za zid ne zadržavaju na sebi čestice bakterije i prljavštinu što ih klasifikuje kao tapete sa antibakterijskim dejstvom. Postoje i one vrste koje se čiste - neke samo vodom, a neke i dozvoljavaju i jača abrazivna sredstva.   Da bi dugo godina ostale iste lepote ako su izložene suncu birajte one vrste koje ne blede na direktnoj svetlosti. Jesu skuplje ali će duže vremena vaše tapete biti kao nove. Što se tiče odabira dizajna za tapete za dnevnu sobu izbor će zavisiti isključivo od vašeg ukusa. Ako vam je nameštaj nežnijih tonova možete uzeti tapete za zid sa jačim bojama ili obrnuto.

Spavaća soba – osvežite oazu za odmor

Iako u spavaćoj sobi treba da preovlađuju umirujući tonovi, tapetama se može osvežiti prostor za prijatniji boravak u njemu. Dobar način za postizanje toga je postavljanje tapeta samo na jedan zid i to najčešće iza uzgavlja kreveta. Tako se ukupan izgled sobe menja uz samo malo stvarne promene.  Nemojte da vas od postavljanja tapeta odbija pomisao nereda zbog lepljenja jer sa novim generacijama on ne postoji. Lepe se nanošenjem lepka za tapete samo na zid ili tapetu – kako je vama lakše. Postoje i samolepljive tapete koje se lepe tako što im skidate foliju sa zadnje strane i direktno postavljate na zid. Uz malo preciznosti ove tapete može postaviti i početnik.

Tapete u dečijoj sobi

Tapete za dečiju sobu će usrećiti vašeg mališana. Mlađa deca vole fototapete koji predstavjaju scene iz njihovih omiljenih crtaća, princeza, prinčeva, sportista... Za postavljanja ovakve tapete za zid je potrebno znanje pravilnog lepljenja. Fototapet mora biti dobro centriran na zidu, ali i dobro uklopljen da bi izgledao kao da nije zapravo sastavljen iz delova. Starija deca više vole šare, pruge, razne motive koji traže preciznost pri uklapanju tokom lepljenja, ali trud se isplati jer je ukupan izgled jedna vesela soba vedrih motiva. Kod izbora vrste tapete za dečiju sobu važi isto pravilo – osim dezena jako je bitna i vrsta same tapete. Deca nehotice prljaju prostor i poželjnije je da uložite u one perive. Ako su motivi jarkih boja birajte one koje ne blede. Tapete za zid su najlakši način promene u vašem prostoru. Bez moleraja, kapanja boje, loših nijansi... ono što ste platili upravo ćete tako i imati na zidu. Dezeni garantuju da će se sigurno naći jedna varijanta koja će vas ostaviti bez daha.  

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing